Bel ons 058 203 73 83

 • Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Videocontent op een budget: 8 tips voor betaalbare videomarketing

Video Marketing YFK Research & Marketing

Videomarketing is hot, en als je nog steeds voornamelijk afbeeldingen gebruikt, wordt het tijd om te ontdekken waarom video content niet mag ontbreken in je strategie. Video brengt je merk tot leven en versterkt de band met je publiek. Het geeft je doelgroep een menselijk gezicht en dat creëert vertrouwen. En je hoeft als startup of kleine onderneming niet afgeschrikt te worden door de gigantische budgetten van de grote spelers, want een goede video kun je ook met weinig middelen maken. De inhoud van de video is veel belangrijker! In deze blog laten we je zien met welke stappen je ook low-budget goede video’s kunt maken.

In deze blog:

Tip 1: Bepaal je doel, doelgroep en budget

Net als bij ieder ander communicatiemiddel is dit je basis. Wat wil je bereiken met je videocontent? Wil je de aandacht trekken, informeren of overtuigen en aanzetten tot actie? En wie wil je aanspreken? Vraag jezelf af wat je doelgroep zou willen weten van je bedrijf, product en/of dienst. Verkoop je iets wat nog instructies behoeft? Of is er een proces in je bedrijf dat interessant is om te laten zien? Een video (of liever een serie video’s) is de perfecte tool om iets uit te leggen of te illustreren.

Als je net begint met videomarketing toe te voegen aan je strategie en je weet nog niet goed waar je video’s over moet maken, dan helpt het om de kunst af te kijken bij bedrijven in jouw branche. Daarnaast kun je input halen uit de online gesprekken over jouw merk (social listening), of vraag je je doelgroep op social media simpelweg aan welke videocontent ze behoefte hebben. Dit is ook nog eens goed voor de betrokkenheid/interactie!

Als laatste is het van belang om te bepalen hoeveel budget je wilt en kunt inzetten. Online video hoeft absoluut niet duur te zijn, maar heb je ideeën voor enorme producties en montage, dat je wellicht moet uitbesteden, dan haal je het niet met een paar honderd euro.

Tip 2: Werk het concept uit  

Nu je een duidelijk beeld hebt van je doelstellingen en doelgroep, is het tijd om je concept(en) uit te werken. Dit is het creatieve proces waarbij je samen met je team gaat brainstormen en met ideeën komt die aansluiten op de behoeften van je doelgroep en die je helpen je doelstellingen te bereiken. Probeer origineel te zijn om op te vallen. Denk niet in beperkingen en bedenk creatieve manieren om je boodschap over te brengen en de aandacht van je kijkers te trekken en vast te houden. Onze tip is om één of meerdere concepten te bedenken voor een videoreeks. Die consistentie helpt bij het opbouwen van een loyale kijkersbasis. Denk voordat je video’s gaat ontwikkelen goed na over de volgende punten:  

Bepaal je boodschap 

Begin met het identificeren van je kernboodschap. Wat wil je dat je kijkers oppikken en onthouden na het bekijken van je video? Zorg ervoor dat deze boodschap duidelijk en beknopt is.  

Kies het juiste videotype 

Overweeg welk type video het beste bij je doelen, doelgroep en boodschap past. Enkele veelvoorkomende videotypes zijn:  

 • Bedrijfsvideo: om je bedrijf te introduceren en je merkidentiteit te laten zien.
 • Instructievideo: om je producten of diensten uit te leggen.
 • Testimonial video: waarin tevreden klanten hun ervaringen delen.

Houd rekening met het platform

Het is belangrijk om rekening te houden met de lengte en structuur van een video. Mensen hebben een gemiddelde aandachtsspanne van 8 seconden. Dus je wilt in die tijd de aandacht trekken en vasthouden. Nog belangrijker is om rekening te houden met het platform waarop je de video content publiceert. Denk dus van tevoren na over de lengte en specificaties van je video om aan de platformvereisten te voldoen. Onze tip is altijd om content zo te produceren dat je het vaker en op verschillende kanalen kunt inzetten. Dit noem je content atomization. Het is het zeker waard om goed na te denken over het opknippen van je video content aangezien het zeer tijd- en kostenbesparend is.

Zorg dat je merk herkenbaar is

Zorg ervoor dat je video consistent is met je merkidentiteit. Denk voordat je de video maakt al aan het gebruik van kleuren, logo’s en lettertypen. Overweeg het toevoegen van een herkenbare intro en outro aan je video’s. En vergeet de thumbnail niet. Dit is een miniatuurafbeelding die je als eerste ziet op bijvoorbeeld Google of YouTube. Doordat je de thumbnail al hebt bedacht, kun je die foto(‘s) maken op de draaidag.

Tip 3: Schrijf het script

Als je al het voorbereidend werk hebt gedaan, begin je te bouwen aan het filmscript en storyboard. Schrijf het op en schaaf bij totdat je het écht helemaal voor je ziet. Gratis formats voor scripts vind je online, maar een script schrijven in Word (of Notes) kan natuurlijk ook. Daarnaast is het goed om een storyboard, ook wel shotlist, te maken om het volledige script te visualiseren. Dit mag gewoon een schets zijn, daar hoef je geen kunstenaar of grafisch vormgever voor te zijn.

Tip 4: Verzamel de apparatuur

Een video maken met weinig middelen betekent vaak ook dat er geen dure filmapparatuur beschikbaar is. Gelukkig zijn de camera’s op smartphones tegenwoordig van een dermate goede kwaliteit, daar kun je hoogwaardige videocontent mee maken. Verder zijn licht en geluid belangrijke onderdelen van een goede video. Je kunt hier apparatuur voor huren of zelf kopen. Voor een paar tientjes heb je microfoontjes en een stabilisator voor je smartphone. En wat licht betreft, zoek zoveel mogelijk natuurlijk licht op (bijvoorbeeld buiten of bij een raam) of schaf een ringlamp aan.

Tip 5: Stel het draaiboek op

Het opstellen en delen van een draaiboek zorgt voor duidelijkheid en coördinatie tussen alle betrokkenen, wat essentieel is voor een succesvolle videoproductie. Deze betrokken partijen kunnen toeleveranciers zijn, de filmlocatie(s) en acteurs (tip: maak gebruik van studenten of kennissen i.p.v. dure acteurs). De onderdelen die niet mogen ontbreken in het draaiboek:

 • Tijdlijn: creëer een gedetailleerde tijdlijn die aangeeft wat, wanneer en waar zal gebeuren tijdens de productie en wie verantwoordelijk is voor de acties.
 • Verantwoordelijkheden: wijs duidelijk rollen en verantwoordelijkheden toe aan alle betrokken personen om verwarring te voorkomen.
 • Benodigdheden: maak een lijst van alles benodigde apparatuur, props en andere items.
 • Contactenlijst: stel een contactenlijst samen met de belangrijkste contactpersonen voor communicatie en noodgevallen. Houd hierbij wel rekening met de AVG-wetgeving.
 • Aandachtspunten: noteer specifieke aandachtspunten, zoals kledingvoorschriften of andere belangrijke details.
 • Bijlagen: voeg het script en storyboard toe en stuur het toestemmingsformulier mee dat acteurs getekend terug moeten sturen.

Tip 6: Filmen maar!

Nu is het tijd om te filmen! Uiteraard houd je hierbij het script in de gaten, maar bij het filmen geldt: je hebt nooit genoeg materiaal én er moet ruimte zijn voor een spontane, creatieve invulling. Film zoveel mogelijk, film het op verschillende manieren en wissel af met camerastandpunten. Dat maakt het tijdens het editen makkelijker om een goede variatie in beeldmateriaal toe te passen.

Tip 7: Monteer de video

Editen is zeker niet alleen voor professionals. Er zijn veel gratis of betaalbare videobewerkings-programma’s beschikbaar, zoals Canva, HitFilm Express, DaVinci Resole en Lightworks. Deze tools bieden geavanceerde bewerkingsmogelijkheden zonder de kosten van professionele software. Voeg achtergrondmuziek toe met bijvoorbeeld deze gratis, rechtenvrije muziek.

Tip 8: Verspreid je video

Zelfs het publiceren van de video vraagt om de nodige overwegingen. Er zijn verschillende manieren waarop je je video’s beter vindbaar kunt maken voor zoekmachines en een groter publiek kunt bereiken.

 • Zoekwoorden toevoegen: SEO is een belangrijk onderdeel, ook als het gaat om videocontent. Vind relevante zoekwoorden voor je video-inhoud en gebruik deze voor de titel, beschrijving en tags.
 • Plaats de video op landingspagina’s op je website: dit is goed voor SEO en helpt de betrokkenheid van je bezoekers te vergroten.
 • Dien een videositemap in: maak gebruik van Google Webmaster Tools om een videositemap in te dienen. Zo kunnen zoekmachines je video beter indexeren en weergeven in de zoekresultaten.
 • Ondertiteling: overweeg om ondertiteling toe te voegen aan je video. Het verbetert de toegankelijkheid, maakt je video inclusief en scoort beter op SEO.
 • Promotie: promoot je video’s op verschillende platforms, zoals sociale media en blogs. Hiermee bereik je een breder publiek en verbeter je de zichtbaarheid.

Terug naar nieuws

Kantoor Friesland YFK Research & Marketing

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met ons op, of kom vrijblijvend langs voor een kop koffie! Full-service marketing consultancybureau YFK staat voor je klaar.

YFK telefoon

Bel ons

058 203 73 83

YFK e-mail

Stuur ons een mail

info@yfk.nl

Of vul het contactformulier in

© 2024 YFK Research & Marketing

You’ve got mail!

Alleen nog even inschrijven. Meld je aan voor de YFK nieuwsbrief & ontvang de laatste ontwikkelingen in je mailbox!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens