Bel ons 058 203 73 83

  • Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Neuromarketing: De kunst van het brein achter de koopbeslissing

neuromarketing

Wat drijft de consument tot de aankoop van een product? Hoe overtuig je de consument om jouw product aan te schaffen? In de marketingwereld is neuromarketing het sleutelwoord om consumenten te overtuigen en hun koopgedrag te beïnvloeden. In deze blog over neuromarketing leggen we je uit wat neuromarketing precies is, hoe je het toe kunt passen en welke inzichten het biedt.

In deze blog:

Wat is neuromarketing?

Naast dat producten en diensten van kwaliteit moeten zijn, is inzicht in de beweegredenen en emoties van consumenten erg belangrijk. Vaak denken we te weten wat consumenten beweegt, maar negen van de tien keer zitten we daar volkomen naast. Neuromarketing en neuro-onderzoekstechnieken laten zien hoe het brein reageert op marketingstimuli (bijvoorbeeld in de vorm van taal, beeld en kleuren) en zorgen ervoor dat we het consumentengedrag beter begrijpen. Met specifieke onderzoekstechnieken worden de intrinsieke beweegredenen en de intrinsieke emoties van consumenten achterhaald, die wel degelijk kunnen verschillen van de extrinsieke motivaties en koopintenties. Deze inzichten worden vervolgens ingezet om producten, diensten en processen te optimaliseren en marketingactiviteiten doelgerichter in te zetten. Op deze manier kunnen marketeers beter invloed uitoefenen op het koopgedrag van consumenten.

Welke neuromarketingtechnieken zijn er?

Er zijn diverse technieken onderzocht die bijdragen aan de ontwikkeling van neuromarketing. Een daarvan is eye-tracking, waarbij de oogbewegingen van consumenten worden gevolgd om te begrijpen waar hun aandacht naar uitgaat. Met de resultaten van deze onderzoeken kunnen marketeers de lay-out van advertenties en productverpakkingen optimaliseren.

Een andere techniek is neuro-imaging, waarbij hersenactiviteit wordt gemeten met behulp van MRI-scans of EEG-apparatuur. Met deze onderzoeksresultaten kunnen marketeers zien welke hersengebieden betrokken zijn bij specifieke reacties, waardoor ze hun boodschappen en campagnes kunnen verfijnen.

Wat zeggen onderzoeken over neuromarketing?

Onderzoeken op het gebied van neuromarketing leveren diverse inzichten op. Een opvallende ontdekking is de emotionele betrokkenheid bij het nemen van koopbeslissingen. Neurologische studies tonen aan dat consumenten vaak eerst emotioneel reageren op een product of merk (intrinsiek) en pas daarna rationele argumenten bedenken om hun beslissing te rechtvaardigen (extrinsiek). Voor marketeers is het benutten van deze emotionele connectie cruciaal voor het opzetten van een effectieve marketingcampagne.

Ook wijst onderzoek uit dat visuele stimuli, zoals aantrekkelijke verpakkingen (kleur), opvallende afbeeldingen (beeld) en herhalende/sterke teksten (taal) een sterke invloed hebben op de koopintentie van de consument. De hersenen verwerken beelden sneller dan tekst, waardoor plaatjes, afbeeldingen en kleuren krachtige instrumenten zijn om de aandacht van de doelgroep te trekken en vast te houden. Hieronder bespreken we de stimuli kleur, beeld en taal.

Neuromarketing en kleur

Zoals hiervoor benoemd hebben kleuren grote invloed op het gedrag en het gevoel van consumenten. Ga je een huisstijl ontwikkelen? Denk dan goed na over welke emoties jij wil triggeren, en plaats de kleur in de juiste context. Kleuren kunnen in verschillende situaties verschillend geïnterpreteerd worden. Rood staat in de context van liefde namelijk voor passie en aantrekkingskracht, terwijl rood in de context van presteren kan staan voor gevaar of falen.

Merkherkenning creëren

Het toepassen van consistent kleurgebruik in verschillende uitingen versterkt de merkherkenning. Het idee bij neuromarketing is dat herhaaldelijk gebruik van specifieke kleuren in marketinguitingen leidt tot een snellere herkenning en positieve associaties met het merk of het product in de hersenen van consumenten.

Cognitieve verwerking

Verschillende kleuren worden door de hersenen op verschillende manieren verwerkt. Uitgesproken, heldere kleuren trekken vaak gelijk de aandacht, terwijl zachtere kleuren het gevoel van rust kunnen creëren. Marketeers kunnen deze kennis inzetten en daarmee effectiever communiceren met de doelgroep.

Call-to-action

Het gebruik van kleuren is in call-to-actions van cruciaal belang. Bij webshops en websites is het kiezen van een opvallende kleur voor knoppen op links aan te raden, zodat de aandacht van de consument wordt getrokken en de kans op klikken of aankopen wordt vergroot.

Neuromarketing en beeld

De kracht van beeld is groot. Wij nemen beelden 60.000 keer sneller in ons op dan tekst. Waarom zou je dan nog tekst gebruiken in marketinguitingen? Juist de combinatie van tekst en beeld zorgt ervoor dat consumenten de boodschap beter onthouden.

Verwerken van visuele informatie

Onze linker- en rechterhersenhelft verwerken apart van elkaar andere informatie. De linkerhersenhelft zorgt ervoor dat we taal begrijpen, ontleden en herkennen, terwijl de rechterhersenhelft meer inspeelt op zintuigen. De rechterhersenhelft verwerkt dus geluiden en visuele informatie. De marketeer kan deze informatie toepassen door in advertenties of op websites de tekst links te plaatsen en de afbeelding rechts te plaatsen.

Fotografie

Ook fotografie speelt een grote rol. Het gebruik van echte foto’s waarop mensen zijn afgebeeld versterkt de boodschap en kan consumenten helpen overtuigen om jouw product te kopen. We worden namelijk als mens aangetrokken door gezichten. Het gebruik van echte mensen in je beelden zorgt ervoor dat onze hersenen de afbeelding koppelen aan een emotie. Dit kan een positieve of negatieve emotie zijn, wat weer bepaalt of jij jezelf wel of niet kan identificeren met een merk.

Bewegende beelden

Ons brein is ontwikkeld om aandacht te besteden aan bewegend beeld. Bewegende content trekt niet alleen de aandacht, maar zorgt er ook voor dat we de boodschap beter begrijpen en onthouden.

Neuromarketing en taal

De kracht van woorden in online marketing is aanzienlijk, zowel in geschreven als gesproken vorm. Het gebruik van specifieke woorden, zoals ‘mis het niet’, ‘snel’, en ‘nu’, kan sterke emoties oproepen en de besluitvorming van consumenten beïnvloeden. Onderzoek toont aan dat een simpele verandering in de call-to-action van een advertentie, bijvoorbeeld van ‘Meld je aan’ naar ‘Meld je nu aan’, kan leiden tot een opmerkelijke stijging van 15% in het clickpercentage.

‘Gratis’

Een ander krachtig woord is ‘gratis’. Spotify, met zijn 191 miljoen actieve gebruikers, illustreert hoe het aanbieden van een gratis account met reclameboodschappen een strategie kan zijn om gebruikers uiteindelijk over te halen naar een betaald Premium abonnement. De effectiviteit van ‘gratis’ blijkt ook uit het gebruik van proefabonnementen. Het aanbieden van tijdelijke gratis accounts leidt tot loss aversion, waarbij gebruikers terughoudend zijn om iets te verliezen, zelfs als het tijdelijk gratis is. Veel organisaties benutten deze psychologische neiging om de conversie te verhogen.

Social proof

Tot slot spelen reviews een cruciale rol in het opbouwen van betrouwbaarheid. Social proof, zoals het tonen van het aantal mensen dat een product leuk vindt of aanbeveelt, heeft meer invloed op consumentenbeslissingen dan puur verkoopcijfers. Het benadrukt het belang van framing in tekst, waarbij subtiele veranderingen grote impact kunnen hebben op de effectiviteit van marketing op een website. Het testen van verschillende benaderingen is dus essentieel om te ontdekken wat het beste werkt voor specifieke doelgroepen.

Op dagelijkse basis neuromarketing toepassen

Omdat er veel neuromarketingtechnieken zijn onderzocht, is er veel bekend over hoe je met neuromarketing het consumentengedrag kunt beïnvloeden. Marketeers kunnen neuromarketing op dagelijkse basis toepassen door deze resultaten en bewezen technieken te integreren in hun strategieën. Enkele praktische toepassingen van neuromarketing zijn:

  • Emotionele storytelling: Het creëren van boeiende verhalen die emoties oproepen zorgt ervoor dat de boodschap een blijvende indruk achterlaat bij het publiek.
  • Visuele prikkels: Het (laten) ontwerpen en inzetten van aantrekkelijke visuele elementen, zoals afbeeldingen en video’s, trekken de aandacht van consumenten en zorgen voor herkenning.
  • Personalisatie: Het inzetten van data-analyse kan bijdragen aan het creëren van gepersonaliseerde marketingboodschappen. Hierdoor kun je het product/de boodschap beter aan laten sluiten bij individuele behoeften en voorkeuren.
  • A/B-testing: Met tools zoals Hotjar kunnen verschillende elementen van websites met neuromarketingtechnieken worden getest, zoals eye-tracking. Op deze manier kunnen marketeers de meest impactvolle benadering te bepalen.

Ook neuromarketing toepassen?

Neuromarketing is een boeiend veld dat marketeers de mogelijkheid biedt om dieper in de psyche van de consument te duiken en effectievere, op wetenschap gebaseerde strategieën te ontwikkelen. Door de juiste neuromarketingtechnieken toe te passen, kunnen marketeers niet alleen de aandacht van hun doelgroep trekken, maar ook duurzame en emotionele verbindingen creëren die de sleutel vormen tot langdurig succes op de markt.

Wil jij ook neuromarketing toepassen in jouw marketingstrategie? Neem contact met ons op en laat onze marketing consultants jou helpen!


Terug naar nieuws

Kantoor Friesland YFK Research & Marketing

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met ons op, of kom vrijblijvend langs voor een kop koffie! Full-service marketing consultancybureau YFK staat voor je klaar.

YFK telefoon

Bel ons

058 203 73 83

YFK e-mail

Stuur ons een mail

info@yfk.nl

Of vul het contactformulier in

© 2024 YFK Research & Marketing

You’ve got mail!

Alleen nog even inschrijven. Meld je aan voor de YFK nieuwsbrief & ontvang de laatste ontwikkelingen in je mailbox!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens