Bel ons 058 203 73 83

  • Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Voice search: inspelen op de stem van de toekomst?

voice search

“Hey Google, waar kan ik vanavond de goedkoopste pizza bestellen?”, “Hey Siri, wat wordt het weer morgen?”, “Hey Alexa, zet de lamp in de woonkamer aan”. De afgelopen jaren heeft de manier waarop we informatie opvragen en onze interactie met technologie vormgeven drastisch veranderd. Gemak en snelheid spelen een belangrijke rol in het steeds populairdere voice search. Ook in 2024 vervolgt voice search zijn opmars en wordt het een steeds belangrijker marketingkanaal. In deze blog gaan we dieper in op de trend van voice search, leggen we uit hoe dit marketing verandert en hoe je daar als marketeer op in kunt spelen.

In deze blog:

Voice search is een technologie waarmee gebruikers gesproken opdrachten kunnen geven om zoekopdrachten uit te voeren op internet. In plaats van tekst in te typen in een zoekmachine, zoals bij traditionele zoekopdrachten, kunnen mensen hun stem gebruiken om vragen te stellen of informatie op te vragen.

Wie is joúw persoonlijke assistent?

Met voice search kunnen gebruikers via spraakassistenten zoals Siri (Apple), Google Assistant (Google) of Alexa (Amazon) zoeken naar informatie, taken uitvoeren of apparaten bedienen. Zo lijkt het alsof je altijd een persoonlijke assistent bij de hand hebt die klaarstaat om al je vragen te beantwoorden en taken uit te voeren.

Voice search in het dagelijks leven

De technologie maakt gebruik van spraakherkenning om de gesproken woorden om te zetten in tekst, waarna de zoekmachine de relevante resultaten of acties genereert. Voice search heeft de manier waarop mensen informatie opzoeken en met technologie omgaan veranderd. Ook met de komst van spraakgestuurde apparaten en slimme luidsprekers wordt voice search steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Deze ontwikkeling heeft ook gevolgen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat zoekalgoritmen steeds meer rekening moeten houden met de natuurlijke taal en conversatie die vaak worden gebruikt in gesproken zoekopdrachten.

Hoe werkt voice search? Stap-voor-stap handleiding

Voice search maakt gebruik van spraakherkenningstechnologie om gesproken woorden om te zetten in tekst en vervolgens relevante informatie of acties te leveren. Hier is een algemeen overzicht van hoe voice search werkt:

  1. Activering: De gebruiker activeert de voice search-functie door een specifieke spraakopdracht uit te spreken, zoals “Hey Siri,” “Ok Google,” “Alexa,” of een vergelijkbare opdracht, afhankelijk van het gebruikte apparaat of de spraakgestuurde assistent.

  2. Opname van spraak: Zodra de spraakgestuurde assistent is geactiveerd, begint het apparaat met het opnemen van de gesproken zoekopdracht van de gebruiker.

  3. Spraakherkenning: De opgenomen spraak wordt omgezet in tekst met behulp van geavanceerde spraakherkenningstechnologie. De spraakgestuurde assistent identificeert woorden en zinsstructuren.

  4. Zoekopdracht of taak genereren: De resulterende tekst wordt gebruikt als input voor een opdracht of taak. Deze zoekopdracht kan een vraag zijn, een opdracht om informatie op te zoeken, of een verzoek om een bepaalde taak uit te voeren.

  5. Zoekresultaten of acties: Op basis van de spraakgestuurde opdracht genereert de zoekmachine relevante zoekresultaten of voert het apparaat specifieke acties uit. Afhankelijk van de opdracht kan de output variëren van het geven van antwoorden, tot bijvoorbeeld het aanzetten van een lamp.

  6. Feedback aan de gebruiker: De spraakgestuurde assistent geeft vervolgens de resultaten of acties terug aan de gebruiker door gesproken tekst of visuele feedback, afhankelijk van het type apparaat dat wordt gebruikt.

Waarom voice search integreren in je marketingstrategie?

Het integreren van voice search in je marketingstrategie geeft je de kans om aan te sluiten bij het veranderende zoekgedrag, je merkbekendheid te vergroten, lokale klanten te bereiken, een concurrentievoordeel te verkrijgen en klantbetrokkenheid te versterken. Dit opent deuren om je merk op het gebied van innovatie voorop te laten lopen en een sterk relatie te bouwen met een groeiend publiek dat steeds vaker vertrouwt op gesproken zoekopdrachten.

Zoekgedrag verandert door voice search

Zoals we zojuist al benoemden, heeft voice search gevolgen voor de zoekmachineoptimalisatie. Met de komst van voice search is de manier waarom consumenten zoekopdrachten formuleren anders. Traditionele, tekstuele zoekopdrachten zijn vaak kort en bondig, terwijl voice search-opdrachten juist langer zijn. Dit betekent dat marketeers content moeten optimaliseren om deze menselijker en informeler te maken.

Informatie Google Mijn Bedrijf updaten

Voice assistants worden veel onderweg gebruikt om bijvoorbeeld een lokaal restaurant, bedrijf of parkeergarage te vinden. Nauwkeurige, uitgebreide en actuele informatie is hierin belangrijk. Het hebben van een Google Mijn Bedrijf-pagina en het up-to-date houden ervan, zorgt ervoor dat jouw bedrijf vindbaar is met voice search.

Wees beter vindbaar dan concurrenten

Het gebruik van voice search in marketing staat nog redelijk aan het begin van zijn ontwikkeling. Investeer je nu in voice search-optimalisatie, dan kan jouw bedrijf een voorsprong krijgen op de concurrenten.

Door de ontwikkeling van voice search krijgen consumenten sneller en handsfree toegang tot informatie. Dit heeft geleid tot een aantal belangrijke veranderingen in het zoekgedrag van consumenten. Als marketeer is het goed om hier bewust van te zijn en op in te spelen. Hieronder geven we tips hoe jij als marketeer content kunt maken en optimaliseren voor SEO in combinatie met voice search.

1.    Gebruik natuurlijke taal

Mensen gebruiken vaak meer natuurlijke en gespreksgerichte taal bij het spreken dan bij het typen. Optimaliseer je content door de teksten aan te passen aan de manier waarop mensen praten en vragen stellen. Gebruik volledige zinnen en formuleer antwoorden zoals je zou doen in een gesprek.

2.    Focus op long-tail zoekwoorden

Voice search-gebruikers hebben de neiging langere zoekopdrachten te gebruiken. Voice search-opdrachten bestaan namelijk vaak uit volledige zinnen. Als marketeer kun je hierop inspelen door de SEO-content in te richten op long-tail keywords, zodat jouw content beter aansluit op de zoekintentie. Denk na over vragen die jouw doelgroep zou kunnen stellen en anticipeer hierop door gerichte en relevante content aan te bieden. Als voorbeeld: We typen bijvoorbeeld “kosten Macbook Air”, maar we zeggen “Hey Google, wat kost een Macbook Air?”. Het is in dit geval belangrijk dat je voor voice search de content optimaliseert voor een zoekterm als “Wat kost een Macbook Air?”.

3.    Locatie-optimalisatie

Veel voice search opdrachten hebben te maken met het vinden van een locatie, zoals “Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?” Zorg ervoor dat je lokale informatie, zoals je bedrijfsadres en openingstijden, geoptimaliseerd is voor voice search, vooral als je een fysieke locatie hebt. Doe dit zowel op de bedrijfswebsite als in Google Mijn Bedrijf.

4.    Snippets en samenvattingen

Voice search-assistenten geven vaak korte antwoorden op vragen, op basis van featured snippets (ook wel positie 0 in de zoekmachine). Dit zijn de resultaten die nog boven alle organische zoekresultaten verschijnen in een zoekmachine. Ze geven snel en nauwkeurig antwoord op de vraag van de gebruiker. Marketeers moeten streven naar het optimaliseren van content om als featured snippet te verschijnen en geselecteerd te worden als eerste antwoord. Het is hiervoor belangrijk om een kennisbank op te bouwen om bij Google aan te tonen dat jij kennis hebt en deelt over de niche waar jij in actief bent. Zorg er dus voor dat je content gestructureerd is, met duidelijke antwoorden op veelgestelde vragen, zodat deze kan worden opgenomen in featured snippets. Dit vergroot de kans dat jouw content als antwoord wordt gepresenteerd.

5.    Mobielvriendelijke content

Voice searches worden vaak uitgevoerd op mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is, zodat gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot de informatie die ze zoeken, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

6.    Snel ladende pagina’s

Snelheid is cruciaal, vooral op mobiele apparaten. Zorg ervoor dat de website en de bijbehorende pagina’s snel laden, omdat traag ladende sites kunnen leiden tot een negatieve gebruikerservaring en lagere rankings.

7.    Gebruik schema mark-up

Schema mark-up, ook wel structured data genoemd, is een stukje code dat je kunt toevoegen aan de HTML van een pagina. Hierdoor kunnen zoekmachines de inhoud en context van de content begrijpen. Dit kan je helpen opgenomen te worden in relevante voice search-resultaten.

8.    Analyseer voice search-gegevens

Monitor en analyseer de voice search-gegevens om inzicht te krijgen in de specifieke vragen en zoekopdrachten die jouw doelgroep gebruikt. Pas je contentstrategie aan op basis van deze inzichten.

9.    Voicebots

Het spraakvriendelijk maken van je content is een eerste stap. Heb je een groter budget, dan zou je aan de slag kunnen gaan met voicebots. Dit zijn bots die consumenten helpen bij alledaagse zaken. Zo creëerde KLM de ‘smart pack assistant’: een lijstje die je samen met je Google Home speaker samenstelt en afstreept tijdens het inpakken. Daarnaast kun je met de slimme Blue Bot van KLM je zoektocht naar jouw KLM-vlucht starten. Jumbo creëerde een soortgelijke voice-technologie waarbij je digitaal je boodschappenlijstje kunt inspreken en gelijk jouw boodschappen kunt bestellen. Ook Bol.com, Mediamarkt en Albert Heijn inspireren en adviseren je via de Google Assistent.

Hoewel voice search volop in ontwikkeling is, is het als marketeer van belang deze trend te omarmen en de strategie erop aan te passen om de kansen te benutten. In de komende jaren kunnen we namelijk verwachten dat deze technologie nog meer geïntegreerd wordt in ons dagelijks leven: van slimme huizen tot auto’s. Maar realiseer wel goed dat voice search nooit de tekstuele content zal vervangen. Het is een aanvulling op de manier waarop consumenten zoeken. Voordat je de content op jouw website gaat optimaliseren voor voice search, is het goed om te onderzoeken of jouw doelgroep voice-assistants gebruikt en welke contentaanpassingen zinvol zijn. Uit onderzoek blijkt dat vooral millennials en consumenten van 35-44 jaar gebruik maken van voice search en smart speakers.

Privacy en ethiek in voice search marketing

Terwijl voice search nieuwe mogelijkheden biedt voor klantinteracties, roept het tegelijkertijd vragen op over het verzamelen en gebruiken van gesproken gegevens. Gebruikers verstrekken voice-assistants en spraakgestuurde apparaten persoonlijke informatie om vragen te beantwoorden en taken uit te voeren, maar dit brengt ook zorgen met zich mee over hoe deze gegevens worden opgeslagen, gedeeld en beschermd. Marketeers moeten zich bewust zijn van het belang van transparantie bij het verzamelen van gesproken gegevens en moeten beveiligingsmaatregelen implementeren om de privacy van gebruikers te waarborgen. Een ethische benadering van voice seach impliceert ook het respecteren van gebruikersvoorkeuren met betrekking tot data-opslag en het delen van informatie. Door privacy en ethiek serieus te nemen, kunnen bedrijven vertrouwen opbouwen bij hun doelgroep en tegelijkertijd innovatieve en gepersonaliseerde voice search-ervaringen bieden.

Aan de slag met voice search optimalisatie?

Denk jij dat SEO-optimalisatie voor voice search van belang is voor jouw website? Laat YFK je helpen! Samen met jou onderzoeken we of voice search optimalisatie loont voor jou en kunnen we de content op jouw website optimaliseren voor voice search!


Terug naar nieuws

Kantoor Friesland YFK Research & Marketing

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met ons op, of kom vrijblijvend langs voor een kop koffie! Full-service marketing consultancybureau YFK staat voor je klaar.

YFK telefoon

Bel ons

058 203 73 83

YFK e-mail

Stuur ons een mail

info@yfk.nl

Of vul het contactformulier in

© 2024 YFK Research & Marketing

You’ve got mail!

Alleen nog even inschrijven. Meld je aan voor de YFK nieuwsbrief & ontvang de laatste ontwikkelingen in je mailbox!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens