Bel ons 058 203 73 83

 • Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Duik in de wereld van AI

Marketing trends 2023 YFK Research & Marketing

Kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI), is niet langer een ver-van-ons-bed-show. AI is in het afgelopen jaar uitgegroeid tot een gangbaar hulpmiddel die door velen wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van samenvattingen, het schrijven van artikelen of het vertalen van teksten. De ontwikkeling van de verschillende AI-tools (zoals ChatGPT, Dall-E, Google Bard en Photoleap) staat niet stil. In deze blog nemen we je daarom mee door de opkomst, werking, uitdagingen en toepassingen van AI, met een speciale focus op enkele opvallende tools en recente ontwikkelingen.

In deze blog:

Opkomst van AI: een revolutie in de maak

Hoewel het lijkt alsof AI ineens uit de lucht is komen vallen, heeft AI een lange geschiedenis. De Turing Test in 1950 vormt de basis van de huidige kunstmatige intelligentie. Het doel van deze test is om te bepalen of een computer in staat is om menselijk gedrag dusdanig na te bootsen dat een menselijke beoordelaar niet kan onderscheiden of hij met een mens of een machine communiceert. AI verwijst dan ook naar systemen die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Denk hierbij aan leren, redeneren, probleemoplossen en zelfs begrip van natuurlijke taal. Door de ontwikkeling en combinatie van hardware en software heeft AI zich de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld.

Hoe werkt AI?

Om AI te begrijpen, moeten we kijken naar de basis. Natuurlijke taalverwerking (NLP) vormt de basis van AI waarop de systemen worden gebouwd. Large Language Models (LLM), zoals de GPT-serie (Generative Pretrained Transformer), worden getraind op enorme datasets. GPT-1 baseerde zijn kennis bijvoorbeeld op 11.000 boeken, terwijl GPT-2 Reddit-artikelen met meer dan 2 likes als trainingsmateriaal gebruikte. Deze ontwikkeling zet door met GPT-3 en GPT-4. Ook Generative Adversarial Networks (GAN) houden zich bezig met het genereren van nieuwe gegevens. GANs bestaan uit twee hoofdcomponenten: een generator en een discriminator. De generator creëert nieuwe gegevens, zoals afbeeldingen, geluiden of teksten, terwijl de discriminator probeert te onderscheiden tussen echte gegevens en door de generator gegenereerde gegevens, waardoor GANs leren om steeds realistischere output te leveren.

Uitdagingen en risico’s van AI

Het tempo waarop AI zich ontwikkelt, brengt ook de nodige uitdagingen en risico’s met zich mee. Ethische kwesties zoals de opkomst van deepfakes, het waarborgen van auteursrechten en privacy en de impact op werkgelegenheid zijn enkele van de uitdagingen die ontstaan door AI. Gelukkig worden deze uitdagingen aangepakt door een groeiende focus op ethische AI-ontwikkeling, het vaststellen van regelgeving, en het bevorderen van bewustzijn over de sociale impact van AI. Het betrekken van diverse belanghebbenden, waaronder beleidsmakers, technologen en gebruikers speelt een grote rol bij het doorontwikkelen van AI op een verantwoorde manier.

Een goede prompt is een must!

Wil je een AI-tool gebruiken, dan is een goede ‘prompt’ een must! Een prompt is de opdracht die je de AI-tool geeft. Wanneer jouw prompt onderdelen mist, is het resultaat waarschijnlijk niet naar wens. Een goede omschrijving van jouw opdracht is daarom essentieel voor het verkrijgen van nauwkeurige en relevante antwoorden van AI-systemen. Een goede prompt bouw je als volgt op:

 • Bepaal de taak die je van de AI verwacht, zoals het beantwoorden van een specifieke vraag, het oplossen van een probleem, of het genereren van creatieve content.
 • Geef de context aan, inclusief de doelgroep en eventuele achtergrondinformatie die relevant is voor de opdracht.
 • Geef duidelijke kaders, zoals de vereiste bronnen en ethische richtlijnen.
 • Geef een eenvoudige en duidelijke instructie, waarbij complexe taken worden opgesplitst in behapbare stappen.
 • Beschrijf de gewenste output, zoals tekst, tabellen, afbeeldingen, of andere vormen van informatie.

Een goede prompt is de sleutel voor een goede samenwerking met AI, waardoor de machine de juiste context krijgt om jouw gewenste resultaten te produceren.

Voorbeeld van een goede prompt

Ben je benieuwd hoe zo’n prompt eruitziet? Hieronder zie je een voorbeeld van een prompt voor het bouwen van een boomhut.

Context: Voor dit project richten we ons op een doelgroep van enthousiaste doe-het-zelvers die graag een boomhut willen bouwen voor recreatieve doeleinden. De achtergrondinformatie omvat basiskennis van houtbewerking en constructie, evenals veiligheidsrichtlijnen voor boomhutten.

Taak: De taak van de AI is om een stapsgewijze handleiding te genereren voor het bouwen van een boomhut. De instructies moeten duidelijk en toegankelijk zijn voor beginners, met gedetailleerde stappen van het selecteren van de juiste boom tot het voltooien van de boomhut.

Kaders: Baseer de instructies op veilige en ethische constructiemethoden. Neem bronnen op voor basisgereedschappen, materialen en mogelijke ontwerpen. Geef aanbevelingen voor het raadplegen van lokale bouwvoorschriften. Zorg voor alternatieve stappen voor verschillende boomtypen en locaties.

Instructie:

 • Begin met een inleiding over de essentiële overwegingen bij het bouwen van een boomhut.
 • Geef gedetailleerde stappen voor het selecteren van een geschikte boom en het beoordelen van de stabiliteit.
 • Beschrijf benodigde materialen en gereedschappen, inclusief veiligheidsuitrusting.
 • Bied meerdere ontwerpoplossingen voor verschillende vaardigheidsniveaus.
 • Leg stap voor stap de constructie uit, inclusief verankeringsmethoden en vloerinstallatie.
 • Voeg tips toe voor het onderhoud en mogelijke aanpassingen aan de boomhut.

Gewenste output: Een tekstuele handleiding in begrijpelijke taal met duidelijke stappen, ondersteund door relevante afbeeldingen waar nodig. De informatie moet de lezer begeleiden bij het veilig en succesvol bouwen van een boomhut, rekening houdend met variabelen zoals boomtype en lokale bouwvoorschriften.

Tools die de toekomst vormgeven

Verschillende tools spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van AI. De meest bekende AI-tools zijn de chat-gerelateerde tools, maar eigenlijk is er voor elk doeleinde en voor elk vakgebied een passende AI-tool te vinden. Hieronder zijn de tools per vakgebied opgesomd die volgens ons gebruiksvriendelijk en functioneel zijn.

Grafisch

 • Photoleap -Deze iOS & Android app kun je onder andere inzetten voor in- en outpainting van foto’s en afbeeldingen.
 • Midjourney: Dit is de beste discord app voor het maken van afbeeldingen.
 • Dall-E: Deze tool kan realistische foto’s en afbeeldingen maken.
 • AI Photo Restorer: Voor het herstellen van wazige of beschadigde foto’s.

Video

 • Gen-2: Deze AI-tool genereert video’s in hoge kwaliteit.
 • Dumme: Voor het snel genereren van korte video’s kun je deze gebruiksvriendelijke tool gebruiken.
 • Fliki: Met deze tool kun je video’s creëren met daarbij een professionele voice-over.

Audio

 • Deepgram: Met deze tool kun je eenvoudig audio-opnames laten transcriberen.
 • Fakeyou: Met deze tool genereer je voiceclips van beroemde mensen.
 • Krisp: Verwijdert ruis en echo’s in online meetings.

Chat

 • ChatGPT: Dit is de beste allround AI-chatbot van dit moment.
 • Google Bard: Dit is de ChatGPT variant van Google.
 • Bing Chat: Deze Microsoft chatbot draait op GPT4.
 • LLama 2: De chatbot van Meta.

ChatGPT: betaald versus onbetaald

ChatGPT is misschien wel de bekendste chatbot van dit moment, daarom lichten we deze tool hier verder toe. Wanneer je een account aanmaakt, kun je ervoor kiezen de gratis of de betaalde variant te gebruiken. Het verschil tussen de gratis en betaalde varianten van ChatGPT zit ‘m met name in de functionaliteiten die afgestemd zijn op diverse behoeften. De gratis versie biedt een goede basiservaring voor algemene conversaties en informatie. De kennis van ChatGPT-3.5 is bijgewerkt tot januari 2022. Met de betaalde variant (ChatGPT-4) heb je toegang tot de meest up-to-date informatie en beschik je over veel meer mogelijkheden.

De mogelijkheden van ChatGPT-4

Hoewel ChatGPT hierboven als chatbot AI-tool wordt benoemd, gaan de mogelijkheden van ChatGPT-4 veel verder dan alleen de chatfunctie. Wat betreft de chatfunctie kun je in deze betaalde versie de chatervaring personaliseren, bijvoorbeeld door de stijl van de verkregen tekst aan te passen, of gedetailleerdere en specifiekere resultaten op te vragen. Naast de chatfunctie heeft ChatGPT-4 geavanceerde functionaliteiten zoals browsen (live-internet), data-analyse, plugin-integratie en kun je met DALL-E 3 professionele beelden genereren. De betaalde versie is daarom ideaal voor gebruikers met specifieke en gespecialiseerde wensen, terwijl de gratis versie voldoet aan meer algemene behoeften en nieuwsgierigheid naar kunstmatige intelligentie.

Ook gebruikmaken van AI-tools?

Ben je nieuwsgierig geworden naar AI en benieuwd hoe jij AI in kunt zetten in jouw bedrijf? YFK helpt jou graag verder! Wij kunnen jou ondersteunen in het implementeren van AI, zodat jij op een efficiënte manier kunt profiteren van kunstmatige intelligentie!


Terug naar nieuws

Kantoor Friesland YFK Research & Marketing

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met ons op, of kom vrijblijvend langs voor een kop koffie! Full-service marketing consultancybureau YFK staat voor je klaar.

YFK telefoon

Bel ons

058 203 73 83

YFK e-mail

Stuur ons een mail

info@yfk.nl

Of vul het contactformulier in

© 2024 YFK Research & Marketing

You’ve got mail!

Alleen nog even inschrijven. Meld je aan voor de YFK nieuwsbrief & ontvang de laatste ontwikkelingen in je mailbox!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens