Bel ons 058 203 73 83

  • Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

Hoe AI het leven van een marketeer verandert 

hoe ai het leven van een marketeer verandert

Het jaar 2023 stond in het teken van de opkomst van kunstmatige intelligentie in het werkveld. In een jaar tijd heeft Artificial Intelligence (AI) zich dusdanig snel ontwikkeld, dat het niet meer weg te denken is. Maar wat is het precies? AI is eigenlijk niets meer dan systemen of machines die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren, plannen en problemen oplossen. AI-toepassingen zijn er in verschillende vormen, zoals spraak, beeld en taal. De mogelijkheden van AI zijn eindeloos, maar de razendsnelle ontwikkelingen brengen ook vragen met zich mee op het gebied van ethiek, privacy en de impact op werkgelegenheid. In deze blog lees je meer over AI in het marketingvak en hoe het leven van een marketeer verandert. Wil je meer weten over AI in zijn algemeenheid, lees dan de blog Duik in de wereld van AI!

In deze blog:

Belang van AI voor marketeers 

Vanwege de vele mogelijkheden van kunstmatige intelligentie op het gebied van bijvoorbeeld strategiebepaling en contentcreatie, kunnen AI-tools vele voordelen hebben voor marketeers. Zo kunnen ze niet alleen doelgerichter te werk gaan, maar ook meer bereiken in minder tijd. Hieronder lees je enkele functionaliteiten van AI-tools die voor marketeers erg handig zijn. 

Data-analyse en inzichten 

AI is in staat om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en relevante inzichten te geven. Hierdoor kunnen marketeers diepgaande analyses uitvoeren over bijvoorbeeld consumentengedrag, markttrends en de concurrentiepositie. Ook kan AI data omzetten in bijvoorbeeld grafieken, of combineren tot een volledige dataset, wat tijdbesparing en beter onderbouwde strategieën kan opleveren.  

data-analyse-en-inzichten

Voorspellende analyses 

AI-technologieën zijn in staat gedrag te voorspellen op basis van data. Marketeers kunnen hiervan profiteren door in te spelen op deze voorspellingen, wat essentieel is voor een effectieve strategische marketingplanning.  

voorspellende-analyses

Automatisering 

Herhalende taken zijn eenvoudig te automatiseren met behulp van AI. Het beheren van e-mailcampagnes en het optimaliseren van advertentie-uitgaven zijn taken die uitbesteed kunnen worden aan AI. Dit bespaart de marketeer tijd en levert efficiëntie op. 

automatisering

Content opstellen 

AI wordt veelal ingezet voor het opstellen van content. Voor het schrijven van zowel blogs, social media posts en webteksten, als het opstellen van een contentplanning of het aanpassen/herschrijven van teksten kan AI worden ingezet. 

content-opstellen

Personalisatie 

AI maakt hyper-gepersonaliseerde marketing mogelijk door individueel consumentengedrag en -voorkeuren te analyseren. Hierdoor kan de marketeer gerichte aanbiedingen, inhoud en advertenties tonen die aansluiten bij de specifieke behoefte van de consument. 

personalisatie

Virtuele assistenten 

Virtuele assistenten zijn niet bij iedereen geliefd, maar AI-aangedreven chatbots worden steeds ‘slimmer’ en zijn daardoor steeds beter in staat om klantvragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Voor marketingmedewerkers kan dit bijdragen aan het versterken van de merkloyaliteit en het verbeteren van de klantervaring. 

virtuele-assistenten

Concurrentievoordeel 

Door AI-tools effectief in te zetten en optimaal te benutten, kan de marketeer marketingactiviteiten opzetten die zich onderscheiden van de concurrent. Dit kan resulteren in concurrentievoordelen. 

concurrentievoordeel

Verandering van de marketingwereld door AI 

Door AI is niet alleen het werk van de marketeers veranderd, maar het hele marketinglandschap. De transformatie van de marketingwereld is terug te zien in de verbetering van de operationele aspecten van marketing, maar ook beïnvloedt AI de manier waarop organisaties met consumenten communiceren. AI verbetert de nauwkeurigheid van doelgroepsegmentatie waardoor een meer gepersonaliseerde en doelgerichte marketingbenadering toegepast kan worden. 

De toekomst van de marketeer

Betekenen al deze ontwikkelingen dat het beroep marketeer verdwijnt? Nee, wij denken van niet. Wel verandert het takenpakket en kan de marketeer zijn werk efficiënter inrichten met behulp van AI. Vooral door de geavanceerde mogelijkheden op het gebied van data-analyse kan de marketeer gerichtere activiteiten uitvoeren en zal zich daarom in de toekomst meer en meer gaan richten op onderstaande punten: 

1. AI-implementatie 

Voor het optimaal gebruikmaken van AI-tools zijn de juiste vaardigheden en kennis vereist. Marketeers kunnen organisaties ondersteuning bieden door AI-tools te implementeren in de huidige bedrijfsvoering. 

2. Continue bijscholing 

Om zelf ook op de hoogte te blijven van de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI, is het voor marketeers van groot belang om zichzelf continu bij te scholen. Alleen zo kunnen ze optimaal en continu profiteren van de eindeloze mogelijkheden van AI. 

3. Customer experience verbeteren 

Door de geavanceerde mogelijkheden in data-analyse, kunnen marketeers zich meer richten op het begrijpen en optimaliseren van de klantervaring. Ook kunnen trends zoals augmented reality, virtual reality en voice search eenvoudiger worden geïmplementeerd in de marketingstrategie om de ervaring van consumenten te verbeteren. 

4. Cross-channel integratie 

Om de consument een naadloze en optimale merkervaring te bieden, kan de marketeer zich richten op het integreren van verschillende marketingactiviteiten over verschillende kanalen. Door klantgerichte strategieën toe te passen, kan de marketeer nóg meer waarde leveren aan de organisatie. 

Voor- en nadelen van AI 

De mogelijkheden van AI zijn eindeloos en daar kunnen marketeers van profiteren. Toch zijn er zeker ook nadelen te noemen. Hieronder hebben we zowel de voor- als nadelen van AI voor je opgesomd. 

Voordelen van AI: 

  • Verkrijgen van verbeterde analytische inzichten; 
  • Mogelijkheid tot aanbieden van hyper-gepersonaliseerde content; 
  • Efficiënter werken door toepassen van automatiseringsmogelijkheden; 
  • Verbeteren van de klantervaring. 

Nadelen van AI: 

  • Omgaan met privacy, ethiek en regelgevende uitdagingen; 
  • Afhankelijkheid van AI/omgaan met fouten in algoritmen en technische storingen; 
  • Kans op vermindering van eigen creativiteit en intuïtie; 
  • Continu bijscholen en begrijpen van de veranderende AI-mogelijkheden.

Benieuwd naar de AI-mogelijkheden voor jouw bedrijf? 

Wil je weten hoe jij AI-tools kunt inzetten in jouw organisatie? Laat YFK je helpen! Onze marketing consultants helpen je graag met het implementeren van AI-tools waardoor jij maximaal kunt profiteren van kunstmatige intelligentie! 


Terug naar nieuws

Kantoor Friesland YFK Research & Marketing

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met ons op, of kom vrijblijvend langs voor een kop koffie! Full-service marketing consultancybureau YFK staat voor je klaar.

YFK telefoon

Bel ons

058 203 73 83

YFK e-mail

Stuur ons een mail

info@yfk.nl

Of vul het contactformulier in

© 2024 YFK Research & Marketing

You've got mail!

Alleen nog even inschrijven. Meld je aan voor de YFK nieuwsbrief & ontvang de laatste ontwikkelingen in je mailbox!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens