Bel ons 058 203 73 83

  • Vandaag bereikbaar tot 17:00 uur

dbieb

Verbeteren van het bereik onder laaggeletterden

In de omgeving van Leeuwarden wonen ruim 11.000 laaggeletterden. Ze hebben moeite met lezen of rekenen en vinden het vaak ingewikkeld om een computer of smartphone te gebruiken. Dit is lastig, want deze basisvaardigheden zijn nodig om onderdeel uit te maken van de samenleving. Dbieb vindt het belangrijk om hier een rol bij te spelen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kun je deze mensen bereiken?

dbieb YFK Research & Marketing

 Dbieb

Dbieb is een moderne bibliotheek met vijf vestigingen in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel. Dbieb is de meest openbare plek van stad en dorp waar je zonder drempel naar binnen kunt lopen. Om inspiratie op te doen, om te lezen, te ontdekken, te leren of om mensen te ontmoeten.

Het vraagstuk

Meer inzicht in en advies over het bereiken van de doelgroep laaggeletterden

In Nederland is het ‘Tel mee met Taal’-programma opgezet om laaggeletterdheid te bestrijden. Dit heeft geleid tot het project ‘co-creatie met de doelgroep’ van dbieb. Binnen dit project richt dbieb zich op het versterken van digitale vaardigheden met een taalcomponent. Het doel is om het bereik onder laaggeletterden en mensen met beperkte basisvaardigheden te vergroten. Om dit te realiseren is de expertise van YFK Research & Marketing ingeschakeld. We zijn in gesprek gegaan met zowel de doelgroep als stakeholders en hebben een praktisch adviesrapport ontwikkeld.

De rol van YFK

Het is een uitdagend vraagstuk dat zowel strategisch inzicht als creatieve en praktische ideeën vereiste. Een dynamisch team van marketing consultants is met dit vraagstuk aan de slag gegaan. De samenwerking bracht frisse, nieuwe ideeën van de Young Professionals samen met de rijke kennis en ervaring van een senior consultant.

Gedurende anderhalf jaar heeft het YFK team aan de hand van bureauonderzoek de situatie geanalyseerd, een stakeholderonderzoek uitgevoerd, een interviewvaardigheidstraining voor medewerkers ontwikkeld én een adviesrapport opgesteld. Hiervoor hebben we interviews en focusgroepen gehouden met de doelgroep en stakeholders in de wijk Oud-Oost in Leeuwarden.

Naast deze onderzoeksrol, heeft YFK ook een actieve rol gespeeld bij de uitvoering. Zo is er een nieuwe huisstijl gecreëerd voor het project ‘Gezonder Oud-Oost’. Daarnaast is er een visuele vertaling van data ontwikkeld, o.a. in de vorm van praatplaten.

Resultaat

Praktisch adviesrapport en training voor het team

Door de inzet van YFK kan het team van dbieb met het praktische resultaat aan de slag. Daarnaast heeft YFK het volgende opgeleverd:

  • Een overzicht van de huidige situatie;
  • Inzicht in de betrokken stakeholders;
  • Training voor de medewerkers;
  • De ontwikkeling van een huisstijl en de visuele weergave van data voor het project ‘Gezonder Oud-Oost’, onder meer in de vorm van praatplaten. Deze praatplaten zijn ingezet tijdens focusgroepbijeenkomsten.

Ook op zoek naar meer inzicht in jouw doelgroep? Ontdek hoe onderzoek het verschil kan maken.

Bekijk ook

Kantoor Friesland YFK Research & Marketing

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact met ons op, of kom vrijblijvend langs voor een kop koffie! Full-service marketing consultancybureau YFK staat voor je klaar.

YFK telefoon

Bel ons

058 203 73 83

YFK e-mail

Stuur ons een mail

info@yfk.nl

Of vul het contactformulier in

© 2024 YFK Research & Marketing

You’ve got mail!

Alleen nog even inschrijven. Meld je aan voor de YFK nieuwsbrief & ontvang de laatste ontwikkelingen in je mailbox!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens